Länk till pressmeddelandet

Filmfest med DuvTeatern! 

Den omtalade föreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika och Anna Bloms nya dokumentär om DuvTeaterns skådespelare Yvonne Heins kan ses på Yle Arenan från och med den 19 december 2020. För den som vill djupdyka i DuvTeaterns händelserika historia erbjuds dessutom dokumentärerna Den tysta sångerskan (2012) och Nu är du Hamlet (2002).
Alla fyra filmer visas också på Yle Fem dagarna före jul.

 

Jag hoppas att tv-publiken njuter av filmerna. Att spela teater är för mig som att vinna hela potten på lotto. Man vinner sig själv, så känns det för mig, jag är skådespelare och jag är själv lottopotten. 

Yvonne Heins, DuvTeatern

 

I det stora landskapet
- en sagolik familjekrönika

filmad föreställning

 

Hösten 2019 hade musikteaterföreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Den prisbelönta föreställningen skapades i samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. Föreställningen dokumenterades vintern 2020 och tv-versionen är något kortare än själva teaterföreställningen. 

Föreställningen I det stora landskapet visas på Yle Fem måndagen den 21.12 kl. 9.05
Längd: 1h 55 min
Länk till filmen på YLE Arenan: https://arenan.yle.fi/1-50653117

 

 

Yvonne

dokumentär

Parallellt med repetitionerna av föreställningen I det stora landskapet följde filmregissören Anna Blom DuvTeaterns skådespelare Yvonne Heins både på och utanför scenen. Vi får se Yvonnes starka drivkraft att uppträda, hennes scenskräck och kreativitet, hennes relation till sin mamma Ulla och vänskapen med lillasyster Nenne, som är så lik och ändå olik. Yvonne delar också med sig av sina unika familjealbum. Yvonnes pappa Ralf Heins var en mycket begåvad hobbyfotograf. Han gick bort 2010, men han är närvarande i berättelsen om Yvonne genom sina foton och filmer.
Regi: Anna Blom, produktion: ja! mediaproduction, 2020

Dokumentären Yvonne premiärvisas den 21.12 kl.19.00 på Yle Fem.
Längd: 29 min
Länk till filmen på Yle Arenan: https://arenan.yle.fi/1-50197261

 

 

Den tysta sångerskan

dokumentär

Dokumentärfilmen Den tysta sångerskan är en film om vänskap, kärlek och skaparglädje. Filmen följer med repetitionerna och premiären av föreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen. Föreställningen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Finlands Nationalopera och dansskolan Blue Flamenco.
Regi: Anna Blom, produktion: Långfilm Productions, 2011


Dokumentären Den tysta sångerskan visas den 22.12 kl.10.00 på Yle Fem.
Längd: 59 min
Länk till filmen på Yle Arenan: https://arenan.yle.fi/1-1387990

  

Nu är du Hamlet

dokumentär 

Dokumentären Nu är du Hamlet följer under ett år DuvTeaterns repetitioner, från kollationering till premiär. I fokus står nykomlingen Elias Simons, som är föreställningens Hamlet, och den kreativa vulkanen Irina von Martens, som spelar drottning Gertrud. Nu är du Hamlet är en film om obändiga viljor, små och stora egon, scenskräck, kreativitet och glädjen och plågan i att skapa tillsammans. Filmen vann dokumentärfilmspriset på Nordische Filmtage i Lübeck 2002 och Grand Prix på Pärnu Film Festival 2003.
Regi: Ulrika Bengts, produktion: Ab Talking Heads Oy, 2002.


Dokumentären Nu är du Hamlet visas den 20.12  kl. 9.10 på Yle Fem.
Längd: 52 min
Länk till filmen på Yle Arenan: