DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar presenterar:

 

I DET STORA LANDSKAPET

En sagolik familjekrönika

 

PREMIÄR 26 oktober 2019

 

"Det var en gång ett land, ett alldeles  vanligt land i en alldeles vanlig saga, där allt var som vanligt, som det alltid hade varit. Och, som i alla vanliga sagor, fanns det ett slott där det bodde en kung och en drottning. En dag fick de barn, drottningen födde tvillingprinsessor, och glädjen i hovet var stor. Men så  upptäcktes att den ena prinsessan inte var som den andra, att en av prinsessorna inte var alldeles vanlig…"

Utdrag ur Ugglans krönika

I det stora landskapet är en egensinnigt sprakande musikteaterföreställning och en poetisk familjeberättelse. På scenen skapas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr - två systrars kamp för frihet och förändring, och för att få vara tillsammans. I det stora landskapet är en skildring av tid som varit, tid som går och nya tider som kommer. Det är en krönika nedtecknad av Ugglan, hon som ser allt det som inte vi människor ser. 

Föreställningen I det stora landskapet ger plats åt scenkonstens mångfald: teater, dans, livemusik och sång; fantasi och verklighet; stora existentiella frågor och överraskande humor.

I föreställningen berör DuvTeatern också för första gången på teaterscenen hur det är att leva med en funktionsvariation. Livshistorier speglas i varandra och delas med publiken. 

Föreställningens manus och sångtexter är skapade av DuvTeaterns ensemble. På scenen står skådespelarna tillsammans med kollegor från Svenska Teatern. Musiken är komponerad av Markus Fagerudd specifikt för föreställningens liveorkester. Orkestern, som består av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar, förenar musiker som har bakgrund i olika musiktraditioner. Koreografin görs av Carl Knif i tätt samarbete med skådespelarna. Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán.

 

Urpremiär

26 oktober 2019

på Svenska Teaterns Stora Scen

 

Föreställningen är ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

Med föreställningen firar DuvTeatern sitt 20-årsjubileum.
 

BILJETTER
 

Biljetter kan köpas från Svenska Teaterns biljettförsäljning

Telefon: 09 6162 1411

www.svenskateatern.fi
I det stora landskapet


TILLGÄNGLIGHET

Se Svenska Teaterns webbsida för mer information om tillgängligheten.
 

SPELPLAN

Lördag 26.10 kl. 18 (premiär)
Måndag 28.10 kl. 18
Tisdag 29.10 kl. 18
Fredag 8.11 kl. 18
Lördag 9.11 kl. 15
Tisdag 3.12 kl. 12
Onsdag 4.12 kl. 18
Torsdag 5.12 kl. 18
Torsdag 9.1 kl. 18
Fredag 10.1 kl. 18
Lördag 11.1 kl. 18
Torsdag 23.1 kl. 12
Fredag 24.1 kl. 18
Lördag 25.1 kl. 15

I det stora landskapet riktar sig till vuxna och barn från 10 år.

Föreställningens samarbetsparter:
 

DuvTeatern
DuvTeatern har varit verksam i Helsingfors sedan 1999 och firar sitt 20-årsjubileum 2019. Teaterns konstnärliga produktioner bygger på arbetsgruppens egna erfarenheter och intressen och skapas i samarbete med andra teatrar och gästande konstnärer. I DuvTeatern möts scenkonstnärer med olika funktionsvariationer. DuvTeatern ordnar också dramaklubbar för teaterintresserade unga och vuxna.

Svenska Teatern
Svenska Teatern är Finlands svenskspråkiga nationalscen. Teatern firade sitt 150-årsjubileum hösten 2016. Som nationalscen ger teatern en bred repertoar som riktar sig till alla. I medeltal producerar Svenska Teatern 8-10 pjäser per år. Därtill kommer gästspel och samproduktioner med andra teatrar eller fria teatergrupper.
www.svenskateatern.fi 

Resonaarigroup
Resonaarigroup är en pop- och rockgrupp från Helsingfors som består av yrkesmusiker med funktionsvariation. Musikgruppen firar 10-årsjubileum 2019. Resonaarigroup ingår i Resonaari musikcenter. Resonaari grundades 1995 och omfattar en musikskola med ca 300 elever, ett internationellt erkänt kunskapscenter och musikgruppen Resonaarigroup. Resonaari leds av Markku Kaikkonen och Kaarlo Uusitalo.
www.helsinkimissio.fi/resonaari/resonaarigroup

Wegelius Kammarstråkar
Wegelius Kammarstråkar (WKS) är en kreativ och energisk orkester som i första hand framför finländsk och övrig nordisk kammarorkestermusik på hög nivå. Orkestern grundades år 2003 och består idag av professionella musiker och musikstuderande. WKS fungerar under Stiftelsen för Martin Wegelius Institutet. Sedan år 2013 är orkesterns konstnärliga ledare violinisten Annemarie Åström.
www.mwi.fi/wks

 

       

 

På scenen

 

DuvTeaterns ensemble
Ragnar Bengtström, Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Natalia Kanervo, Karolina Karanen, Carl Knif, Ida-Lotta Knuuttila, Helena Laxén, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Pia Renes, Martina Roos, Sara Sandén, Elias Simons, Christoffer Strandberg

Svenska Teaterns skådespelare
Mikael Andersson, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt

Resonaarigroups musiker
Tomi Lehtimaa, Jaakko Lahtinen, Juho Lähteenmäki, Marlo Paumo

En kvartett ur Wegelius Kammarstråkar

Kapellmästare
Emma Raunio

 

Konstnärlig planering och produktion

 

Text: DuvTeaterns ensemble
Regissör: Mikaela Hasán
Regiassistent: Sanna Huldén
Kompositör: Markus Fagerudd
Kapellmästare: Emma Raunio
Koreograf, danscoach: Carl Knif
Scenograf: Erik Salvesen
Kostymdesigner: Anna Sinkkonen
Maskplanering: Leila Mäkynen
Ljuddesigner: Andreas “Stanley” Lönnquist
Ljusdesigner: Tom Kumlin
Videodesigner: Paula Lehtonen
Sångcoach: Martina Roos
Skådespelarcoach: Christoffer Strandberg
Dramaturgiskt stöd: Christoffer Mellgren
Produktion: Annina Blom/DuvTeatern, Svenska Teatern, Markku Kaikkonen/Resonaarigroup, Kristina Grönqvist/Wegelius Kammarstråkar
Publikarbete: Sanna Huldén, Noona Leppinen
Scen- och produktionsassistenter: Sara Sandén, Helena Laxén, Kristin Helgaker, Kaarlo Uusitalo, Joonas Palkeinen
Rådgivande forskare: Niklas Altermark (Lunds universitet), Jenni Kuuliala (Tammerfors universitet), Antti Teittinen (Kehitysvammaliitto)

Projektet stöds av:

Svenska Kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Elfvings stiftelse, Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman, Niilo Helanders stiftelse, Madetoja-säätiö, Helsingfors stad, Centret för konstfrämjande, Oskar Öflunds stiftelse, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, William Thurings stiftelse, Waldemar von Frenckells stiftelse, Helsingfors bostadsstiftelse, Letterstedtska föreningen, Kulturfonden för Sverige och Finland