Ett år att minnas och dela

18.12.2015 kl. 19:20
DuvTeaterns år 2015 var ett år av gemenskap, poesi och överraskningar.

DuvTeaterns år 2015 inleddes med glädjebeskedet om att föreställningen Den Brinnande Vargen - en soaré med DuvTeatern, som spelades på Klockrike Diana 2014, hade vunnit Thalia-priset för årets föreställning. Priset mottogs under stort jubel på Nationalteatern i mars. I prismotiveringen står bl.a. att DuvTeatern “ledsagar sin publik till mötet med dikten och med medmänniskan”. I mars jobbade gruppen samtidigt hårt med att färdigställa videoverket Kansalaiset, medborgare, ett inlägg i den nationella kampanjen ”Taide 2015” som genomfördes för att lyfta kulturfrågor inför riksdagsvalet. Videoverket är en poetisk uppmaning att se de mänskor som har en tendens att hamna i bakgrunden.

Väl framme i maj kom DuvTeaterns första helimproviserade föreställning Välkommen glada släkting! IMPRO med DuvTeatern till premiär på Svenska Teaterns NICKEN-scen. I samarbete med Improvisationsteater Stjärnfall bjöds publiken in till en släktfest full med överraskningar. Impro som föreställningsform gav plats för humor och egensinnighet både hos skådespelarna och publiken och känslan av uppsluppen gemenskap dominerade både spelperioden i maj och gästspelet på Hangö Teaterträff i juni. Vid sidan av föreställningarna ledde DuvTeaterns skådespelare också improvisationsverkstäderna Välkommen glada kollega! för professionella skådespelare och skådespelarstuderande.

På våren hade DuvTeatern äran att motta ännu ett pris, Det Stora Priset, som delades ut av Nylands Nation för “insatser i fördjupandet av kontakterna mellan personer med och utan funktionsnedsättning och för dess insatser i att rasera fördomar och att arbeta för ett mer jämlikt samhälle.”

Efter sommaruppehållet drog hösten igång med fart på flera fronter. Den efterlängtade dramaklubben som DuvTeatern initierat inleddes och samlade ett fantastiskt och engagerat gäng deltagare i DUV i Mellersta Nylands klubblokal Tian. Ungefär samtidigt öppnades DuvTeaterns och Stefan Bremers Duva/Diva-fotoutställning Variaciones de Carmen (Variationer på Carmen) på ett kulturcentrum i centrala Madrid. När klackarna smällde i trägolvet under flamencodansen på vernissagen i Carmens hemland kändes det som om utställningen efter flera års turnerande hade kommit hem. Under vernissageveckan i Madrid ordnade DuvTeatern ett seminarium om mötet mellan scenkonst, funktionshinder och samhälle tillsammans med lokala aktörer. DuvTeatern har under året även deltagit i flera seminarier och utbildningstillfällen hemma i Finland samt arrangerat seminariet “Vem handlar det om? Ett seminarium om minoriteter och mångfald i teaterns konstnärliga och strategiska processer” tillsammans med Nätverket för tillgänglighet på teatern.

När mörkret började lägga sig i oktober var det äntligen dags för det som DuvTeatern så länge hade väntat på: diktantologin Den brinnande vargen. Dikter från DuvTeatern kom ut på Schildts och Söderströms förlag. Boken som innehåller dikter skrivna av DuvTeaterns skådespelare har tagit in DuvTeatern på en helt ny arena, den litterära. Under hösten har gruppen uppträtt med ett diktprogram på Helsingfors Bokmässa och Bokkalaset i Ekenäs. Diktprogrammet framfördes även som en del av festprogrammet på den stora bokfesten som DuvTeatern ordnade på Klockrike Diana i slutet av november. Bokfest-kvällen präglades av värme och glädje över dikternas kraft att nå ut till så många olika mänskor. Stämningen på bokfesten kronades av att kulturministern Sanni Grahn-Laasonen bara några dagar tidigare hade tilldelat DuvTeatern Statspriset i scenkonst 2015. Att DuvTeatern i år har fått Statspriset i scenkonst känns som en milstolpe för oss, det är stort och betydelsefullt.

Vi i DuvTeatern är stolta och glada över det vi har åstadkommit under 2015 och över de utmärkelser som vi har tilldelats under året. Men glädjen är inte bara DuvTeaterns, den är vår allas. Utmärkelserna bekräftar känslan som har funnits med oss ett tag: att någonting ibland oss har förändrats, att någonting runt omkring oss har öppnats, någonting som har möjliggjort att en teater som DuvTeatern under sina sexton verksamma år har tagit sig från marginalen in till kulturens centrum. Och detta någonting ska vi värna om. Vi ska kämpa för den öppenheten nu mer än någonsin och vi ska dela den med alla dem som tenderar att hamna i bakgrunden.

DuvTeatern vill tacka alla sina finansiärer, alla dem som stöder oss och alla våra fina, fina medarbetare. Vi önskar er ett gott nytt år 2016!


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388