Filmfest med DuvTeatern! 

15.12.2020 kl. 13:59
Pressmeddelande
15.12.2020

Den omtalade föreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika och Anna Bloms nya dokumentär om DuvTeaterns skådespelare Yvonne Heins kan ses på Yle Arenan från och med den 19 december 2020. För den som vill djupdyka i DuvTeaterns händelserika historia erbjuds dessutom dokumentärerna Den tysta sångerskan (2012) och Nu är du Hamlet (2002). Alla fyra filmer visas också på Yle Fem dagarna före jul.

DuvTeatern är en teater som alla andra, men ändå inte. Under 20 års tid har teaterns ensemble överraskat och berört en allt större publik med sina unika berättelser och sitt säregna konstnärliga uttryck. Den helsingforsbaserade teatergruppen samarbetar inför varje premiär med nya konstnärer och teaterhus, vilket för med sig ständigt nya, oväntade utmaningar, men också nya scener att spela på, nya kollegor och helt ny publik. Från och med den 19 december 2020 kan man på Yle Arenan ta del av de spännande processerna och lära känna mänskorna bakom dem genom tre dokumentärer. Dessutom visas en filmad version av DuvTeaterns jubileumsföreställning I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika. Föreställningen spelades för fulla salonger på Svenska Teaterns Stora scen spelåret 2019 - 2020, men många blev ändå utan biljett när coronan tvingade teatern att ställa in de sista föreställningarna. Nu får alla som missade föreställningen en chans att uppleva en filmad version av den via tv-rutan istället. 
Det blir också premiär för dokumentären Yvonne av Anna Blom. I filmen får vi följa skådespelaren Yvonne Heins, som medverkar i I det stora landskapet, och lära känna henne både på och utanför scenen.

 

Jag hoppas att tv-publiken njuter av filmerna. Att spela teater är för mig som att vinna hela potten på lotto. Man vinner sig själv, så känns det för mig, jag är skådespelare och jag är själv lottopotten. 

Yvonne Heins, DuvTeatern

 

 

I det stora landskapet
- en sagolik familjekrönika

filmad föreställning

 

Det är verkligen roligt att “I det stora landskapet” nu kan visas på tv mitt i en period då teatrarna tvingas ha stängt. Det var också många som aldrig fick chansen att se denna föreställning som vi är så stolta över.

Joachim Thibblin, Svenska Teatern

Hösten 2019 hade musikteaterföreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Den prisbelönta föreställningen skapades i samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

I föreställningen gestaltas en värld som liknar sagans men vars rötter är förankrade i verkligheten. När landets kungafamilj får ett barn som inte är som andra blottas rädslor, orättvisor och maktförhållanden. Samtidigt är det början på ett hisnande äventyr. Berättelsen är en skildring av tid som varit, tid som går och nya tider som kommer. Det är en krönika nedtecknad av Ugglan, hon som ser allt det som inte vi människor ser.   

Tack vare tv-versionen hoppas jag att alla får uppleva den starkt berörande berättelsen. Jag är jätteglad och stolt över att Wegelius Kammarstråkar har varit med om det här unika projektet.

Annemarie Åström, Wegelius Kammarstråkar

 

Föreställningen regisserades av Mikaela Hasán och musiken komponerades av Markus Fagerudd. På scenen stod skådespelare från DuvTeatern och Svenska Teatern. Orkestern bestod av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

Mä oon helkkarin onnellinen että oli tällainen iso proggis ja mielellään jatkaisin sitä jos vaikka saisi joskus kakkososan.

Marlo Paumo, Resonaarigroup
 

Musiikissa minua kiehtoo, että muusikoiden erilainen tausta huomioidaan mutta silti ei hetkeäkään tingitä korkealaatuisesta taiteellisesta kunnianhimosta.

Markku Kaikkonen, Resonaarigroup

I föreställningen berörde DuvTeatern också för första gången på en teaterscen hur det är att leva med en funktionsvariation. 
Föreställningen dokumenterades vintern 2020 och tv-versionen är något kortare än själva teaterföreställningen.

Det ska bli spännande att se hur föreställningen upplevs via tv-rutan. Vi hoppas att den når ut till så många som möjligt och att den lever vidare i alla dem som ser den.   

Sanna Huldén, DuvTeatern

Föreställningen I det stora landskapet visas på Yle Fem måndagen den 21.12 kl. 9.05
Längd: 1h 55 min
Länk till filmen på YLE Arenan: 

 

 

 

 

Yvonne 

dokumentär

Parallellt med repetitionerna av föreställningen I det stora landskapet följde filmregissören Anna Blom DuvTeaterns skådespelare Yvonne Heins både på och utanför scenen. Vi får se Yvonnes starka drivkraft att uppträda, hennes scenskräck och kreativitet, hennes relation till sin mamma Ulla och vänskapen med lillasyster Nenne, som är så lik och ändå olik. Yvonne delar också med sig av sina unika familjealbum. Yvonnes pappa Ralf Heins var en mycket begåvad hobbyfotograf. Han gick bort 2010, men han är närvarande i berättelsen om Yvonne genom sina foton och filmer.
Regi: Anna Blom, ja! mediaproduction (2020)

Dokumentären Yvonne premiärvisas den 21.12 kl.19.00 på Yle Fem.
Längd: 29 min
Länk till filmen på Yle Arenan: 
 

 

 

Den tysta sångerskan

dokumentär

Dokumentärfilmen Den tysta sångerskan är en film om vänskap, kärlek och skaparglädje. Den handlar om hur DuvTeaterns skådespelare och Blue Flamencos dansare jobbar tillsammans med operasolister på Nationaloperan i Helsingfors för att sätta upp en egen version av operan Carmen. 
Vad händer när dessa möts för att samarbeta och skapa en föreställning? Hur ska Pia Renes, som talar med stödtecken, sjunga den stora kärleksarian? Vad kommer Irina von Martens, som spelar Carmen, att överraska sina motspelare med på premiären? Klarar tenoren Jyrki Anttila av att förutsättningarna är annorlunda än de han är van vid?

Filmen följer med repetitionerna och premiären av föreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen. Föreställningen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Finlands Nationalopera och dansskolan Blue Flamenco.
Regi: Anna Blom, produktion: Långfilm Productions, 2012

Dokumentären Den tysta sångerskan visas den 22.12 kl.10.00 på Yle Fem.
Längd: 58 min
Länk till filmen på Yle Arenan: 

 

 

 

 

Nu är du Hamlet 

dokumentär 

DuvTeatern ska sätta upp Hamlet. Först ska de bara skriva om texten lite. Tänk om Hamlet har en hare? Dokumentären Nu är du Hamlet följer under ett år DuvTeaterns repetitioner, från kollationering till premiär. Under ledning av regissören Mikaela Hasán skapar aktörerna sina karaktärer utgående från sig själva. I fokus står nykomlingen Elias Simons, som är föreställningens Hamlet, och den kreativa vulkanen Irina von Martens, som spelar drottning Gertrud. Irina vill vara först på scenen, Elias vill helst inte visa sig alls. När premiären närmar sig sätts känslorna i svallning.Nu är du Hamlet är en film om obändiga viljor, små och stora egon, scenskräck, kreativitet och glädjen och plågan i att skapa tillsammans. Filmen vann dokumentärfilmspriset på Nordische Filmtage i Lübeck 2002 och Grand Prix på Pärnu Film Festival 2003.
Regi: Ulrika Bengts. Produktion: Ab Talking Heads Oy, 2002.

Dokumentären Nu är du Hamlet visas den 20.12  kl. 9:10 på Yle Fem.
Längd: 52 min
Länk till filmen på Yle Arenan:  

 

 

 

Pressbilder

Bilder från alla fyra filmer finns på DuvTeaterns Flickr-konto i albumet : Filmfest med DuvTeatern  

-----------
 

DuvTeatern är en fri teatergrupp för scenkonstnärer och teaterarbetare med och utan funktionsvariation, som varit verksam i Helsingfors sedan 1999.