“Jag blev så överraskad av att jag blev författare så jag höll på att ramla i golvet”

20.08.2020 kl. 20:59
DuvTeatern är stolta och glada över att få motta den Boismanska fondens dramatikerpris 2020 för pjäsen I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika och gratulerar de två andra prisvinnarna Malin Kivelä och Dag Thelander.
Pressmeddelande 20.8.2020
 

I det stora landskapet – en sagolik familjekrönika är skriven av DuvTeaterns skådespelare: Ragnar Bengtström, Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Pia Renes, Elias Simons samt Natalia Kanervo och Emil Nordman.

DuvTeaterns ensemble glädjer sig också över att pjäsen ges ut i bokform av föreningen Labbet i pjäsantologin I det stora landskapet. Pjäser av DuvTeatern, Malin Kivelä och Dag Thelander.

“Jag vill att alla ska läsa pjäsen noga och gå in i storyn, i världen, i landskapet.”, säger författaren och skådespelaren Roy Eriksson.

I pjäsen I det stora landskapet beskrivs en värld som liknar sagans men vars rötter är djupt förankrade i verkligheten. Pjäsen innehåller också dokumentärt material. 

“Jag berättar om mitt liv, hur det gick med mig när jag var liten och så. Det är bra för folk att få läsa det, så de kanske sku förstå, liksom, när de läser det i boken.”, säger författaren och skådespelaren Yvonne Heins. 

Pjäsen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika skapades genom improvisation, samtal och skrivarworkshoppar i samarbete med övriga medverkande i DuvTeaterns ensemble: Mikaela Hasán, Sanna Huldén, Christoffer Strandberg, Martina Roos, Carl Knif, Helena Laxén och Sara Sandén. I processen deltog även Christoffer Mellgren, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt och Mikael Andersson, som liksom Yvonne Heins har bidragit till pjäsen med en berättelse ur sitt eget liv. 

Dramatikerpriset delades ut under Svenska Teaterns spelårsöppning som i år sändes digitalt från teatern.  

Så här lyder juryns motivering till förstapriset:
“DuvTeaterns kollektivt skapade berättelse är en pjäs som för sagogenren in i samtiden.
Välskrivet, charmigt och normkreativt ställer den de stora demokratiska och humanistiska frågorna: Vad är det att vara människa och hur ska vi leva tillsammans? Mångbottnat, mångsidigt och med en politisk dimension som inte skyr skuggorna i det sagolika landskapet.” 

“Jag blev så överraskad av att jag blev författare så jag höll på att ramla i golvet. Jag skriver från mitt inre, där finns alltid att ta ifrån.”, kommenterar författaren och skådespelaren Ragnar Bengtström priset och publiceringen.Skådespelaren och författaren Karolina Karanen med den nytryckta boken I det stora landskapet.

 

 

I det stora landskapet-pjäsen skrevs 2018-2019. Föreställningen som baserade sig på pjäsen sattes upp och spelades på Svenska Teatern spelåret 2019-2020 och var ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

----------------------- 

Lagman T.J. Boismans fond grundades 1917 av Toivo Johannes Boisman och förvaltas av Svenska Teatern. Fondens syftet är att dela ut pris till finländare som författat svenskspråkiga dramatiska verk under de senaste åren och som uppförts med framgång under spelsäsongen.


 

 


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388