I det stora landskapet fick Antoniapriset 2020!

06.06.2020 kl. 22:30
Antoniapriset delas årligen ut för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater.

Pressmeddelande 6.6.2020

 

Föreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika har tilldelats årets Antoniapris. Hela arbetsgruppen och de fyra parterna bakom projektet gläds åt utmärkelsen och prismotiveringen som tar fasta på att föreställningen belyser frågor som är mer aktuella än någonsin. 

 


”Att uppmärksamma konstens möjlighet att inte bara förespråka utan också praktisera jämlikhet och gemenskap känns särskilt betydelsefullt just idag då vi igen blivit påminda om hur olika mänskor bemöts. Jag är glad och tacksam över alla som under processens gång vågat tro på det här projektet, både medverkande, samarbetspartners, finansiärer och publik.” säger DuvTeaterns verksamhetsledare Sanna Huldén.

I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika var ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. På scenen möttes skådespelare och musiker med och utan funktionsvariation. Föreställningen hade premiär på Svenska Teaterns Stora scen den 26 oktober 2019 och spelades totalt 16 gånger för så gott som fulla salonger.

”Jag är väldigt glad över att DuvTeatern tog kontakt med mej våren 2017. Det var lockande att säga ja till detta enorma projekt som kom att innebära många utmaningar men goda lösningar. Såväl slutproduktionen som hela processen från idé till förverkligande har varit väldigt viktig för oss. Vi har utvecklat oss själva att arbeta på nya sätt, gjort teatern mer tillgänglig men framförallt jobbat med ledorden jämlikhet och gemenskap. Värderingar som är viktiga för oss som institution”, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Musiken, som komponerats av Markus Fagerudd, var en central del av föreställningen. Den framfördes av en åttamannaorkester ledd av kapellmästaren Emma Raunio. Orkestern bestod av fyra pop- och rockmusiker från Resonaarigroup och fyra stråkmusiker från Wegelius Kammarstråkar.”Föreställningen förmedlade ett budskap om acceptans för olikheter som också stärktes av att alla medverkande konstnärer behandlades jämlikt. Jag är stolt över att ha varit delaktig i en sådan process”, säger Markku Kaikkonen, Resonaarigroups konstnärlig ledare.

Annemarie Åström, konstnärlig ledare för Wegelius Kammarstråkar, säger att I det stora landskapetutgjort ett unikt och kreativt samarbete för dem. ”Det lyckades så bra för att alla har medverkat med ett öppet sinne och gjort konst direkt från hjärtat.”

DuvTeatern har sedan 1999 utgjort en mötesplats för scenkonstnärer med och utan funktionsvariation. Med föreställningen I det stora landskapet firade DuvTeatern sitt 20-årsjubileum.

“I det stora landskapet är det bästa vi har gjort.” säger DuvTeaterns skådespelare Ragnar Bengtström. “Alla skådespelare och alla som såg föreställningen var tillsammans. Från första början märkte jag en gemenskap som aldrig kommer att brista. Det är det som saken gäller, att ingen blir bakom och ingen blir utanför.”

 


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388