Antoniapriset delades ut under Hangö Teaterträff

08.06.2020 kl. 10:38
Föreställningen "I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika" tilldelades Antoniapriset under Hangö Teaterträffs festivalsänding på Yle Arenan 6 juni 2020.

De andra nominerade föreställningarna var Infinito av Sirius Teatern och Hamlet All Inclusive av Nya Rampen och Teater Viirus.

På grund av coronasituationen arrangerades festivalen virtuellt i år och festivalsändningen gick att följa på Yle Arenen.

Så här såg det ut när juryordförande koreograf Lisa Pentti läste upp prismotiveringen under festivalsändningen.  I juryn ingick också danskonstnärerna Karolina Ginman (till höger på bilden) och Aksinja Lommi. 

I dessa tider känns det viktigt att ge Antonia-priset till en föreställning som förespråkar gemenskap och jämställdhet, och som inger hopp utan att försköna och blunda för de problem och frågeställningar som finns i vårt samhälle. Sin traditionella form till trots lyckas I det stora landskapet nedmontera hierarkier på scen. Föreställningen lyfter fram aktuella samhälleliga och allmänmänskliga frågor, och är sagolik och djupt berörande utan att vara verklighetsfrämmande. Hela teatersalongen lever med i föreställningen”, motiverar juryordföranden Liisa Pentti.

“Genom den traditionella och t.o.m konservativa formens gränser sipprar ett berättande som avväpnar och öppnar inför något väsentligt i vårt mänskliga varande. I det stora landskapet berör på djupet och ger hopp genom igenkännande både i det härliga och vackra och i det sorliga, svåra och aggressiva. Föreställningen, som riktar sig till en bred publik, lyckas vara tidlös och samtidigt aktuell, och via subjektets perspektiv ta ställning i det samhälleliga. DuvTeaterns ensemble har gjort ett enormt arbete genom att både skriva ett mångbottnat manus och sångtexter, som tillsammans med Markus Fagerudds musik genomtränger åskådaren. I skådespelarnas kontakt till varandra och till publiken finns en omedelbarhet och närvaro som föder ett starkt och smidigt samspel och skapar en upplevelse av samhörighet i hela salongen”, fortsätter Pentti.

 

​Hela arbetsgruppen gläds åt utmärkelsen!


I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika var ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar. 

DuvTeaterns skådespelare Karolina Karanen och Svenska Teaterns skådespelare Sophia Heikkilä höll ett tacktal i sändningen.
 

 

"Tusen tack för att vi har vunnit det här priset! Jag vill vara stolt och modig och ta emot det."

- Karolina Karanen, skådespelare i DuvTeatern 

 

Missade du Hangö Teaterträffs festivalsändning?

Du kan se den här hela sommaren!
Prisutdelningen börjar ca 4h 35min in i sändningen.

 

 

Lättlästa artiklar om priset
 

Klicka här för att  läsa LL-Bladets lättlästa artikel om priset:
I DET STORA LANDSKAPET FICK FINT TEATERPRIS

Klicka här för att läsa LL-Bladets artikel om priset med symbolstöd:
I DET STORA LANDSKAPET FICK PRIS

 

Andra artiklar och inslag om priset
 

Svenska Yle 6.6.2020:
“I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika” tilldelas Antonia-priset 2020

Hbl 6.6.2020:
Duvteatern och samarbetspartner får årets Antoniapris

Västra Nyland 6.6.2020: 
Duvteatern och Resonaarigroup får årets Antoniapris för pjäsen I det stora landskapet

 

Intervju i Vega Söndag med skådespelare Karolina Karanen (DuvTeatern), regissör Mikaela Hasán (DuvTeatern) och teaterchef Joachim Thibblin (Svenska Teatern).

 

 


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388