Välkommen glada nya år 2017!

21.12.2016 kl. 17:14
DuvTeaterns år 2016 har varit ett år av fördjupning och förändring, ett år då vi har fått fortsätta utveckla tidigare projekt och samtidigt påbörja mycket nytt.

År 2016 inleddes med en stor dos improvisation. I februari höll teatern ett skräddarsytt improprogram på FDUV:s boendeseminarium En egen dörr, tack! och i maj togs föreställningen Välkommen glada släkting! IMPRO med DuvTeatern upp på nytt, på publikens begäran. Den improviserade släktfestens många osannolika och hämningslösa karaktärer och scener spelades upp på Svenska Teaterns Nicken-scen för fulla läktare. I samband med föreställningarna ledde DuvTeaterns skådespelare, i egenskap av erfarna teaterarbetare, verkstaden Välkommen glada kollega! för professionella skådespelare och andra teaterkollegor.

Med i publiken på Svenska Teatern fanns även Dramaklubbens deltagare. Dramaklubben, som redan är inne på sitt andra verksamhetsår, har under 2016 träffats varannan vecka för att improvisera, berätta berättelser och leka teaterlekar tillsammans. Något helt nytt för i år var däremot att DuvTeatern skrev sin första filmrecension, en recension av den svenska filmen Aerobic – a love story för tidskriften Filmjournalen strax före sommaren. DuvTeatern flyttade också in i nya kontorsutrymmen i SFV-huset G18, ett hus som hämtade med sig många nya grannar och som inspirerade till en annan ny form av verksamhet: projekt Huskaffe. Från och med augusti har DuvTeatern varje onsdag serverat kaffe med tilltugg till alla som jobbar i huset.

I övrigt inleddes hösten i poesins tecken. I september läste DuvTeatern dikter på SAMS stora Ratificeringsfest för att fira att Finland äntligen har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I oktober tog DuvTeatern sitt poetiska pick och pack reste till Sverige. Inför en fullpackad sal på Finlandsinstitutet i Stockholm framfördes ett urval lästa och tonsatta dikter ur diktantologin Den brinnande vargen. Dikter från DuvTeatern.

Nya internationella kontakter har knutits under året i möte med bl.a. teatergrupperna Teatr21 från Polen och Moomsteatern från Sverige och en ny kull studenter på kursen i specialpedagogik vid Konstuniversitetet i Helsingfors har tagit del av DuvTeaterns etik och arbetssätt.

Mitt i det tätaste decembermörkret lyste det av DuvTeatern initierade "Nätverket för tillgänglighet på teatern" upp Wasa Teaters studioscen där man tillsammans med de inbjudna talarna och deltagarna förverkligade seminariet Kön och begär på scenen, ett seminarium om hur normkritiskt tänkande kring sexuell identitet och könsidentitet kan inkluderas praktiskt och konstnärligt teaterarbete.

Samtidigt avslutade DuvTeatern året med Födelsedagsprojektets första fest. Födelsedagsprojektet är ett projekt som inleddes redan i början av året och som löpt som en röd tråd parallellt med den övriga verksamheten. Inom ramen för projektet har DuvTeatern genom verkstäder och intervjuer samlat på berättelser, minnen och fotografier ur skådespelarnas liv. I december utmynnade projektets första del i skådespelaren Ragnar Bengtströms högtidliga 75-årsfest som firades med ett personligt festprogram baserat på födelsedagsjubilarens eget liv och Finlands historia. I samband med festprogrammet hade DuvTeatern äran att för första gången samarbeta med musikskolan Resonaari och deras fantastiska musiker. Födelsedagsprojektet fortsätter under 2017 och är DuvTeaterns sätt att uppmärksamma Finlands 100 års jubileum.

 

Nu har 2016 kommit till sitt slut och DuvTeatern står inför en spännande ny början! Efter att i nästan tjugo år ha fungerat inom ramen för föreningen DUV i Mellersta Nyland, kommer DuvTeatern från början av 2017 att bli en egen förening. DuvTeatern vill ta tillfället i akt och tacka DUV i Mellersta Nyland för alla dessa gemensamma år. Samtidigt vill vi också tacka alla som har stött och arbetat och umgåtts med oss; finansiärer, familjer, medarbetare, samarbetsparter, publik, verkstadsdeltagare, taxichaufförer, huskaffegäster och alla andra som vi har haft äran att möta under det gångna året.

Nu är det dags att bege sig ut på nya konstnärliga äventyr och önska det nya året välkommet. Må 2017 bli ett år då mångfald blir trendigare än enfald, då att samarbeta blir viktigare än att motarbeta, och då vi väljer att vara lyhörda och respektfulla inför våra medmänskors liv, erfarenheter och drömmar.

Välkommen glada nya år 2017!

Önskar,

DuvTeatern