Vernissage i Stockholm

10.04.2013 kl. 16:19
Lördagen den 20 april öppnar Duva/Diva-utställningen i Stockholm. Stefan Bremer, DuvTeatern och Blue Flamenco är på plats för att delta i festligheterna.

DuvTeatern & Stefan Bremer

Duva/Diva

Fotografier inspirerade av operan Carmen

Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
20 april – 8 juni 2013

Välkommen på vernissage
lördag 20 april kl. 18–20
i samband med
Finntastic Evening och Kulturnatt Stockholm

I anslutning till utställningen visas dokumentärfilmen

Den tysta sångerskan

lördag 20/4 kl.19 
torsdag 23/5 kl.18 och
lördag 1/6 kl.14
Regi Anna Blom, Långfilm Productions.

Vad är skönhet? Vem är värd beundran? Vem är en riktig Diva?

Duva/Diva är en fotoserie skapad av DuvTeatern, fotograf Stefan Bremer och kostymdesigner Paula Varis. Bilderna är inspirerade av den mäktiga och vackra operavärlden, av flamenco-dansens stolthet och sensualitet, av den dramatiska Carmenberättelsen och de medverkandes egna rollkaraktärer i DuvTeaterns operaföreställning En rovfågel flyger in – en variation på Carmen. Föreställningen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Finlands Nationalopera och dansskolan Blue Flamenco och hade premiär i januari 2011 på Finlands Nationalopera. En filmatiserad version av föreställningen visas non-stop på Finlandsinstitutet i samband med utställningen.

DuvTeatern har alltid utmanat förutfattade meningar om vem som får synas och ta plats, vem som får stå på scenen och vem som är en riktig skådespelare. Mötet med operans värld fördjupade ytterligare de här frågeställningarna och konfronterade både aktörerna och åskådarna med frågor om hur vi betraktar det som bryter mot konventioner gällande scenisk närvaro, självmedvetenhet, professionalitet och utseende. Ur dessa tankar föddes fotoserien Duva/Diva. För vad är skönhet? Vem är värd beundran? Vem är Diva? Och vem är Duva?

Fotografierna har tidigare visats på bl.a. Finlands Nationalopera i Helsingfors (2011), på galleri Charles Krause/Reporting Fine Art i Washington, USA (2012) och på Finlandsinstitutet i Paris (2012). Bilder ur serien har också publicerats i de europeiska fototidskrifterna Eyemazing och Photo.

”… the pictures echo what Bremer says is the goal of the production. “It asks, ‘Who has the right to take the center stage?’ ” If that question can be answered with a joyous grin or guffaw, the answer is clear: These performers do.”
-Mark Jenkins, Washington Post, 9/3 2012

Stefan Bremer är en av Finlands mest kända samtidsfotografer. Han tilldelades Helsingfors prestigefyllda kulturpris 2012. Bremer har samarbetat med DuvTeatern sedan 2003.

DuvTeatern är en fri teatergrupp verksam i Helsingfors under ledning av regissören Mikaela Hasán. Gruppen består av skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning och professionella teaterarbetare. DuvTeatern verkar inom ramen för DUV i Mellersta Nyland r.f.

Duva/Diva-vernissagen är en del av Finntastic Evening som för andra året i rad anordnas på Finlandsinstitutet som en del av Kulturnatt Stockholm 20/4 2013. Årets tema är Sveriges olika minoritetskulturer och evenemanget sprudlar av finlandssvensk, sverigefinsk, finsk-romsk och skoltsamisk kultur! Evenemanget inleds redan på eftermiddagen med finskspråkig teater för barn, fortsätter med finsk-romska rockstjärnan Dimitri Keiski och toppas med Darya Pakarinen och Månskensorkestern som sätter fart på fötterna på dansgolvet. Närmare tider och övrig information finns på www.finntastic.se.

Finlandsinstitutets galleri
Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35) Stockholm
(08) 545 212 00, info@finlandsinstitutet.se
Öppet tis–tors 12–18, fre–lör 11–15

 

Se även evenemanget på Facebook


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388