Aktuellt

PREMIÄR 23.1 2014:

Den Brinnande Vargen

- en soaré med DuvTeatern

Välkommen till Den Brinnande Vargen, Helsingfors hetaste poesikrog. Här flödar orden, jazzen och champagnen, här finns plats för längtan och sorg,uppror och hemligheter. Boka ditt bord per telefon 020 773 84 00

Poesin har alltid varit närvarande i DuvTeaterns produktioner. Den har funnits i sånger, repliker och programblad. Ändå har poesin aldrig tilldelats någon central roll i arbetet - inte förrän nu. Våren 2012 inledde DuvTeatern sitt Poesiprojekt tillsammans med poeterna Tua Forsström och Claes Andersson. Under projektet har DuvTeaterns skådespelare skapat egna dikter inspirerade av äldre och nyare välkänd finländsk lyrik. Skådespelarnas poesi utgör nu stommen i föreställningen Den Brinnande Vargen - en soaré med DuvTeatern. Föreställningen spelas i januari och februari 2014.

På scenen (i alfabetisk ordning): Claes Andersson, Ragnar Bengtström, Tua Forsström, Marina Haglund, Yvonne Heins, Karolina Karanen, Irina von Martens, Tanya Palmgren, Alma Pöysti, Pia Renes, Martina Roos, Sara Sandén, Lotte Schauman, Elias Simons

Manus: Arbetsgruppen * | Regi: Mikaela Hasán | Regiassistent: Sanna Huldén | Musikplanering: Martina Roos | Musik: Martina Roos, Claes Andersson | Scenografi: Janne Siltavuori | Kostym: Paula Varis | Ljud: Kristian Ekholm | Ljus: Mari Agge | Video: Paula Lehtonen | Produktion: Annina Blom | Publikarbete: Sanna Huldén | Fotograf: Stefan Bremer

* Den Brinnande Vargen baserar sig på dikter skrivna av DuvTeaterns skådespelare.

Föreställningen är en samproduktion mellan DuvTeatern och Klockriketeatern.

Spelplan 
Januari to 23.1 kl.18 Premiär (slutsåld) | lö 25.1 kl.14 | ti 28.1 kl.18
Februari må 3.2 kl.18 | ti 4.2 kl.18 | fre 7.2 kl.18 | lö 8.2 kl.18 | må 10.2 kl.18 | fre 14.2 kl.18 (slutsåld) | må 24.2 kl.18 | ti 25.2 kl.18

Plats
Klockrike Diana, Skillnadsgatan 7 B, Helsingfors

Biljetter 25 € |15 € | Boka via Luckan, per telefon: 020 773 84 00 | biljett.fi

Tillgänglighet
Dianascenen är tillgänglig. Vänligen meddela på förhand om du vill ha en rullstolsplats. Närmare information om föreställningens tillgänglighet fås här eller via Klockriketeatern på telefon 0400 153 791 och www.klockrike.fi

 

-------------------------------------------------------

DuvTeatern gör poetisk föreställning i samarbete med Klockriketeatern

I januari 2014 blir det premiär på DuvTeaterns följande produktion. Tack vare samarbetet med Klockriketeatern kommer föreställningarna att spelas på Diana-scenen i centrala Helsingfors. Föreställningen sätter fokus på poesi och presenterar skådespelarnas egna texter genom recitation, sång och skrift. Under ett drygt års tid har poeterna Claes Andersson och Tua Forsström lett poesiverkstäder och inspirerat DuvTeatern med sitt eget skrivande. Andersson och Forsström kommer också att stå på scenen i föreställningen. DuvTeaterndebut gör även skådespelaren Alma Pöysti. Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán.

DuvTeaterns skådespelare:
Pia Renes, Irina von Martens, Karolina Karanen, Yvonne Heins, Elias Simons, Lotte Schauman, Marina Haglund, Tanya Palmgren och Ragnar Bengtström.

Övriga medverkande:
Martina Roos (musikansvarig), Kristian Ekholm (ljud), Mari Agge (ljus), Sanna Huldén (publikarbete/regiass), Annina Blom (producent) m.fl.

 

Duva/Diva visas på Finlandsinstitutet i Stockholm 20.4-8.6 2013

Den 20 april 2013, i samband med Stockholm Kulturnatta och institutets egen festival Finntastic Evening, har DuvTeaterns och Stefan Bremers fotoutställning Duva/Diva vernissage på Finlandsinstitutet i Stockholm. Hela DuvTeatern är på plats under öppningen och bjuder utställningsbesökarna på två scener ur En rovfågel flyger in - en variation på Carmen (DuvTeatern/Finlands Nationalopera/Blue Flamenco 2011). Också Anna Bloms dokumentär Den tysta sångerskan visas i anslutning till utställningen. Filmen följer arbetet med operaföreställningen fram till premiär. Också en filmatisering av föreställningen visas på en mindre skärm i Finlandsinstitutets reception under utställningsperioden.

Utställningen visas på Finlandsinstitutet i Stockholm fram till den 8 juni.

Dokumentärfilmen visas på stor duk lördag 20.4 kl.19,  torsdag 23.5 kl.18 och lördag 1.6 kl.14.

Läs mer på Finlandsinstitutets hemsida.

 

Fotoserien Duva/Diva är ett samarbete mellan fotograf Stefan Bremer, DuvTeatern, dansskolan Blue Flamenco och kostymdesigner Paula Varis. Bilderna visades för första gången på Finlands Nationalopera i samband med operaföreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen i januari 2011. Vintern 2012 visades fotografierna på galleri Charles Krause/Reporting Fine Art i Washington, USA och hösten 2012 på Finlandsinstitutet i Paris. Bilderna finns också publicerade i DuvTeaterns jubileumsbok. 

Duva/Diva-fotoserien är inspirerad av den mäktiga och vackra operavärlden, av flamenco-dansens stolthet och sensualitet, av den dramatiska Carmenberättelsen och de medverkandes egna rollkaraktärer i föreställningen. Bildserien är en hyllning till DuvTeaterns åtta medverkande skådespelare och Blue Flamencos fyra dansare, till deras kreativitet och ambitiösa inställning till sitt arbete som skådespelare och dansare.

Foto ovan: Stefan Bremer

 

Duva/Diva-fotografierna visas i Paris

Den 31 oktober öppnas Duva/Diva-utställningen på Finlandsinstitutet i Paris som en del av den franska fotofestivalen Mois de la Photo. Även Anna Bloms dokumentär Den tysta sångerskan (Långfilm Productions 2012) visas i samband med utställningen.

Fotoserien Duva/Diva är ett samarbete mellan fotograf Stefan Bremer, DuvTeatern, dansskolan Blue Flamenco och kostymdesigner Paula Varis. Bilderna visades för första gången på Finlands Nationalopera i samband med operaföreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen i januari 2011. Vintern 2012 visades fotografierna på galleri Charles Krause/Reporting Fine Art i Washington, USA. De finns också publicerade i DuvTeaterns jubileumsbok.

Duva/Diva-fotoserien är inspirerad av den mäktiga och vackra operavärlden, av flamenco-dansens stolthet och sensualitet, av den dramatiska Carmenberättelsen och de medverkandes egna rollkaraktärer i föreställningen.

Läs mer om utställningen (på franska) på Finlandsinstitutets hemsida.
 

Franska länkar:

Que faire á Paris?

Paris Photo 2012

Finska länkar:

Verneri.net kehitysvamma-alan verkkopalvelu

Cult 24Duva/Diva-fotoserien och dokumentärfilmen Den tysta sångerskan visas på 

Kehitysvammaisten valtakunnalliset kulttuuripäivät 7-9.9 2012

Den årliga festivalen har den här gången temat "Vieraista tutuksi" (ung. Lär känna det obekanta). Festivalen öppnas fredagen den 7.9 på Narinken i Kampen med en Flash Mob. Under dagen uppträder bla Blue Flamenco på Narinkens scen.

Lördagen den 8.9 flyttas programmet till Rinnekoti-området i Lakisto, Esbo. Där arrangeras konstverkstäder, konserter, uppträdanden, utställningar m.m. I kapellet på området visas DuvTeatens och Stefan Bremers fotoserie Duva/Diva. Bilderna är skapade i samarbete med Kostymdesigner Paula Varis och dansskolan Blue Flamenco. Den säregna stämningen i tegelkapellet ger bilderna en helt ny inramning. I ett annat rum i kapellet visas dokumentären Den tysta sångerskan (regi: Anna Blom, produktion: Långfilm Production) om processen som ledde fram till DuvTeaterns senaste föreställning En rovfågel flyger in - en variation på Carmen (2011).

DuvTeatern är själv på plats några timmar under lördagen för att presentera utställningen och filmen och njuta av kulturutbudet på området.

Blogginlägg på Flickr
 Mikaela Hasán har tilldelats Hugo Bergroths pris 2012

Prismotiveringen:

"Regissören Mikaela Hasán har i sitt arbete med DuvTeatern gjort en språklig insats utöver det vanliga.
Språket är en bro från det man själv tänker och känner till det andra förstår. DuvTeatern består av skådespelare med och utan intellektuell funktionsnedsättning och en handfull professionella teaterarbetare. DuvTeatern vill vara trogen de texter som uppsättningarna baserar sig på och målet är att skapa konstnärligt utmanande teater utgående från skådespelarnas personligheter, talanger och förmågor. Skådespelarna i DuvTeatern, människor i dubbel minoritet, har ofta svårare än andra att förmedla sina tankar och känslor till omvärlden.


Mikaela Hasán har med sin verksamhet visat att språket öppnar dörrar som många av oss inte kände till, särskilt språket i kombination med sceniska uttrycksmedel. DuvTeaterns produktioner har fört våra världar närmare varandra. Mikaela Hasán har därmed bidragit till en ny syn på olikhet och använt svenskan som redskap för att rasera fördomar och ge en utsatt grupp människor ett eget scenspråk."

Hugo Bergroth-sällskapet stiftades den 18 maj 1992 med uppgift att värna om det svenska språket i Finland. Sällskapet ordnar varje år ett språkvårdsseminarium på Hanaholmens kulturcentrum där ett pris och en språksporre delas ut. Språksporren gick i år till Senja "Senja opettaa sinulle ruotsia" Larsen.
 DuvTeatern besöker Hangö Teaterträff

Söndagen den 10.6 kl.11 visas dokumentären "Den tysta sångerskan" på Kino Olympia i Hangö. Filmen har regisserats av Anna Blom och producerats av Långfilm Productions. DuvTeatern är på plats i Hangö och efter filmvisningen ordnas en diskussion med publiken, regissören Anna Blom och DuvTeaterns ensemble. Samtalet leds av DuvTeaterns publikarbetare Sanna Huldén. Filmen och diskussionen är en del av festivalprogrammet på årets Teaterträff. Se hela programmet här.

Välkommen med!
 DuvTeatern har fått Stina Krooks pris för framstående insatser inom scenkonsten

Prisjuryns motivering:

"I drygt tio år har DuvTeatern generöst bjudit in publiken till en teater som samtidigt utmanar och inkluderar - senast på En rovfågel flyger in - en variation på Carmen. Ridån har gått upp till en scen full av kreativitet, otaliga förmågor och tålmodigt arbete. I och med DuvTeaterns generositet kan vi få en inblick i en värld som för många av oss skulle ha varit svårtilgänglig. Skådespelarna, som har funktionshinder, lägger betoningen på funktionalitet - inte på hinder. Genom sin olikhet visar de att vi alla är lika och det är denna insikt och framför allt detta uttryck för insikt all sann konst bygger på.
'Våra svårigheter är våra största tillgångar' är en maxim som kan förklara varför varje uppsättning av DuvTeatern är så överväldigande."


Övriga stipendiater: 

Inom scenkonst: Thomas Backlund, Jessica Grabowsky, Carl Knif, Solveig Mattson, Hedvig Paulig och Linda Zilliacus. Inom bildkonst: Saana Inari, Tero Laaksonen, Emma Rönnholm, Fanny Tavastila och Camilla Vuorenmaa.

Notis i Hbl om stipendierna
 DuvTeatern och Stefan Bremer i Washington DC, USA

Den 23 februari - 15 april 2012 visas Stefan Bremers och DuvTeaterns fotoutställning DUVA/DIVA: DuvTeatern’s Glorious Carmen. Photographs by Stefan Bremer på galleri CHARLES KRAUSE/REPORTING FINE ART i Washington DC, USA. ”These photographs will challenge you to reconsider your notions of beauty”, skriver gallerist Charles Krause om bilderna. Hans nyöppnade galleri för internationell politisk och social konst har väckt stort intresse i de lokala medierna.

Vad är skönhet? Vem är värd beundran? Vem är Diva? Och vem är Duva?

Fotoserien Duva/Diva är ett samarbete mellan fotograf Stefan Bremer, DuvTeatern, Blue Flamenco och dräktdesigner Paula Varis. Bilderna visades för första gången på Finlands Nationalopera i samband med att operaföreställningen En rovfågel flyger in - en variation på Carmen hade premiär i Almisalen i januari 2011. De finns också publicerade i DuvTeaterns jubileumsbok. Fotografierna är inspirerade av den mäktiga och vackra operavärlden, av flamenco-dansens stolthet och sensualitet, av den dramatiska Carmenberättelsen och de medverkandes egna rollkaraktärer i föreställningen.

Fotograf Stefan Bremer och DuvTeaterns regissör Mikaela Hasán reste till Washington för att närvara vid öppningen den 23 februari. Även Finlands ambassadör i Washington Ritva Koukku-Ronde fanns med på vernissagen. På ambassadens hemsida kan man också läsa om utställningen.

 Dokumentären Den tysta sångerskan  visades på FST5 den 24.1 2012 och finns på Yle Arenan t.o.m. 23.2 2012

Dokumentärfilmen om arbetet med En rovfågel flyger in - en variation på Carmen kallas "en observerande dokumentär". Regissören Anna Blom, som följde med DuvTeaterns repetitioner i ett drygt år, beskriver sitt arbete så här:

”Jag blev förhäxad av Pia Renes operasångerska första gången jag såg henne repetera sitt solo. Sedan dess har jag följt med DuvTeaterns repetitioner så mycket som jag bara orkat och haft tid. På nästan varje repetition har det hänt något lite magiskt och allt som oftast har jag lyckats fångat det med kameran. Jag tror att dokumentären om DuvTeaterns uppsättning av Carmen på Nationaloperan innerst inne är en kärleksfilm. Materialet innehåller också andra viktiga teman, till exempel vänskap och skaparglädje. Dessutom tror jag att filmen kommer att bli väldigt rolig och väcka stora frågor om livet. Duvorna har en fantastisk förmåga att sprida glädje och ställa existentiella frågor utan att vara pretentiöst intellektuella. Jag strävar efter att filmen ska göra det också.”

Fakta: Den tysta sångerskan, dokumentärfilm 58 min. Produceras av Långfilm Productions (Mats Långbacka) för FST5, regi Anna Blom, foto Anna Blom och Jan Nyman m.fl., ljud Tomi Kolistaja, klipp Tuomo Leino.

Långfilm Productions

Den tysta sångerskan i pressen:

Ny Tid 1.2 2012

Hbl 24.1 2012
 


 

DuvTeatern uppträder på DUV i Mellersta Nylands 40-årskonsert VINGAR i Tempelplatsens kyrka den 10 februari 2012. 

 


En rovfågel flyger in - en variation på Carmen

Mustien siipien lintu - variaatio Carmenista

Föreställningen är en opera baserad på Georges Bizets Carmen och görs i samarbete med Finlands Nationalopera och dansskolan Blue Flamenco. Premiär 22.1 2011 i Nationaloperans Almisal i Helsingfors.

www.opera.fi     www.blueflamenco.net
 


SEMINARIUM 14.2 2014

Vems teater?
Om tillgänglighet som konstnärlig strategi

Anmäl dig här!

 


 

DuvTeatern på

Festival Normal

och

Unlimited! EON network meeting

i Umeå i juni 2014
 


Duva/Diva reser runt i världen...

Läs mer om Duva/Diva här


Duva/Diva-fotografen Stefan Bremer på vernissagen i Paris 31.10 2012

 

Flamencodancer - Siiri Tiilikka

 


 

Gemenskap som resurs - recension av Den tysta sångerskan skriven av Fanny Fröman i Ny Tid 1.2 2012

Läs ett blogginlägg om Den tysta sångerskan skrivet av Situationsdiktaren 23.2 2012

 


DuvTeaterns jubileumspublikation

DUVA/DIVA

Inspirerad av operan Carmen

Foto Stefan Bremer
KÖP BOKEN HÄR!