Till Moskva!

12.10.2014 kl. 14:57
DuvTeaterns och Stefan Bremers fotoutställning A MARVELLOUS CARMEN öppnas på Multimedia Art Museum i Moskva nästa vecka.

 

Den förunderliga Carmen 

Tisdagen den 21 oktober kl.19 öppnas DuvTeaterns och fotografen Stefan Bremers utställning i Moskva inför över 3000 förväntade gäster och den ryska pressen.

Utställningen har fått det ryska namnet 

"?????? – ???? ??????????" 
?????? Duva/Diva ?????? DuvTeatern ? ??????? ???????

På engelska heter utställningen 

A MARVELLOUS CARMEN 
The Duva/Diva Project by the DuvTeatern Theatre Company and Stefan Bremer

 

I centrum av Moskva

Multimedia Art Museum/Moscow House of Photography (MAMM) är ett centralt beläget museum (Ostozhenka Street 16) som lyder under kulturdepartementet i Moskva och leds av museets grundare Olga Sviblova. Utställningen förverkligas som ett samarbete mellan DuvTeatern, Stefan Bremer, MAMM och Finlands ambassad i Ryssland. 
Här kan du läsa lite mer om museet på engelska.

 

Ett etiskt perspektiv

Med A MARVELLOUS CARMEN vill DuvTeatern och Stefan Bremer utmana förutfattade meningar om vem som får synas och ta plats, vem som får stå på scenen och vem som är en riktig skådespelare. Utställningen vill belysa de normer som styr hur vi betraktar konstnärlig professionalitet, integritet och skönhet.

Torsdagen den 23.10 kl.15 ordnar MAMM ett seminarium om kreativitet och jämlikhet i anknytning till utställningen. DuvTeatern deltar i seminariet "An Accessible World for Everyone" med en presentation av sitt arbete och sitt förhållningssätt till mänskliga rättigheter, jämlikhet och möjligheter för personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i samhället. I samband med presentationen visas dokumentären Den tysta sångerskan av Anna Blom, som inför utställningen på MAMM försetts med rysk textning.


Flamencodansare/Siiri Tiilikka
på utställningsplanschen

 

Ur pressmeddelandet:

Duva/Diva-projektet föddes ur operaföreställningen En rovfågel flyger in – en variation på Carmen som spelades på Finlands Nationalopera 2011. Föreställningen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Nationaloperan och dansskolan Blue Flamenco.

A MARVELLOUS CARMEN är en utställning skapad av konstnärer med och utan funktionsnedsättning. Den består av en fotoserie och två filmer. Fotografierna är tagna av fotografen Stefan Bremer som har samarbetet med DuvTeatern sedan 2003. 

I dokumentären Den tysta sångerskan (Långfilm Productions 2012) får åskådaren bekanta sig med personerna som porträtteras på utställningens fotografier. Den andra filmen som ingår i utställningen är en filmatisering av operaföreställningen En rovfågel flyger in -  en variation på Carmen.

DuvTeatern är en fri teater verksam i Helsingfors sedan 1999 inom ramen för föreningen DUV Vingen. DuvTeaterns målsättning är ett jämlikt och tillgängligt samhälle och konstfält. Genom att erbjuda konstnärer med intellektuell funktionsnedsättning en professionell plattform för ambition och utveckling vill DuvTeatern öppna omgivningens ögon för de konstnärliga överraskningar och mänskliga resurser som lever utanför normen och konventionen.

Utställningen har med stor framgång tidigare visats på bl.a. Finlands Nationalopera (2011), Gallery Charles Krause/Reporting Fine Art i Washington (2012) och på Finlandsinstituten i Paris (2012) och i Stockholm (2013). En del av bilderna har också publicerats i de europeiska fototidskrifterna Eyemazing och Photo.

”Bremer’s photographs might make some viewers uncomfortable. The subjects don’t fit customary standards of beauty, and the contrast between their unconventional faces and Bremer’s high-gloss style is strong. But the pictures echo what Bremer says is the goal of the production. “It asks, ‘Who has the right to take the center stage?’ ” If that question can be answered with a joyous grin or guffaw, the answer is clear: These performers do.”

-Mark Jenkins, Washington Post, 9/3 2012

Duva/Diva-projektet A MARVELLOUS CARMEN är en del av Multimedia Art Museums program “En tillgänglig värld för alla” som presenterar olika projekt som låter åskådaren reflektera över hur världen kunde bli mer jämlikt tillgänglig, vänlig och tilltalande för alla, speciellt för personer med funktionsnedsättning.

Arrangörer:

MOSCOW CITY GOVERNMENT
MOSCOW CITY DEPARTMENT OF CULTURE
MULTIMEDIA ART MUSEUM, MOSCOW
MOSCOW HOUSE OF PHOTOGRAPHY MUSEUM
DUVTEATERN THEATRE COMPANY
STEFAN BREMER

Utställningen förverkligas med understöd av bl.a. RAY, Svenska Kulturfonden och Undervisnings- och kulturministeriet.


 

Georgsgatan 18
00120 Helsingfors, Finland

info@duvteatern.fi
+358 50 351 2388