Föreställningar 26 oktober 2019 - 7 februari 2020

I det stora landskapet

En sagolik familjekrönika

 

 

I det stora landskapet var en teaterföreställning som innehöll teater, musik, dans och sång. DuvTeatern, Svenska Teatern, orkestern Wegelius Kammarstråkar och musikgruppen Resonaarigroup skapade föreställningen tillsammans. Föreställningen kallades för en “familjekrönika”. Det betyder att det är en berättelse om en familj och en familjs historia.

 

 

En saga om en prinsessa som inte är alldeles vanlig

Föreställningen I det stora landskapet börjar som en alldeles vanlig saga. Sagan handlar om en kung och en drottning som bor i ett slott. I slottet finns också flera ministrar. För ministrarna är det viktigt att allt är som vanligt, så som det alltid har varit. En dag får kungen och drottningen barn. De får tvillingar, två prinsessor, och alla i slottet blir glada. Men så upptäcker ministrarna att den ena prinsessan inte är alldeles vanlig, och då förändras allt…

Föreställningen handlar om vem som får bestämma över vem, om sådant som känns orättvist och om hur det är att längta efter någon man älskar. Men den handlar också om att vara modig och om att skoja och pellejönsa lite ibland. Det här är också första gången som DuvTeatern på en teaterscen berättar om hur det kan vara att leva med en funktionsvariation.

En av rollerna i föreställningen är en uggla som skriver ner allt som händer i sagan. Ugglan tycker det är viktigt att berättelser skrivs ner, för då blir berättelserna en del av historien och finns kvar i framtiden.

 

 

Här är en kort film med bilder och musik från föreställningen:

 

 

Här är en kort film som presenterar föreställningen. 

 


 

På scenen: DuvTeaterns ensemble och Svenska Teaterns skådespelare

Orkester: Resonaarigroups musiker, Wegelius Kammarstråkar och kapellmästaren Emma Raunio

Text: DuvTeaterns ensemble

Regissör: Mikaela Hasán

Kompositör: Markus Fagerudd

Koreograf: Carl Knif

Här kan du läsa mer om de fyra grupper som jobbar tillsammans med föreställningen:

 

DuvTeatern

DuvTeatern är en teater som finns i Helsingfors. DuvTeatern grundades 1999 och firar 20 år i år. DuvTeatern gör teaterföreställningar, håller teaterverkstäder och uppträder på olika evenemang. DuvTeatern ordnar också dramaklubbar. I DuvTeatern möts teaterarbetare med olika funktionsvariationer.
 

Svenska Teatern

Svenska Teatern är den största svenskspråkiga teatern i Finland. Teatern finns i Helsingfors, och har funnits i över 150 år. Svenska teatern gör ungefär tio egna pjäser varje år. Ibland gör de pjäser tillsammans med andra teatrar, som till exempel pjäsen I det stora landskapet. Dessutom kommer många andra teatrar till Helsingfors och spelar sina pjäser på Svenska Teatern. Det kallas gästspel.

 

Resonaarigroup

Resonaarigroup är en musikgrupp från Helsingfors som spelar pop och rock. Musikerna som spelar i gruppen har olika funktionsvariationer. Resonaarigroup är en del av Resonaari musikcenter. Här finns också en musikskola med 300 elever. Resonaari leds av Markku Kaikkonen och Kaarlo Uusitalo.


Wegelius Kammarstråkar

Wegelius Kammarstråkar är en orkester som oftast spelar finländsk och nordisk musik. Musikerna i orkestern spelar olika stråkinstrument, till exempel violin och cello. Orkesterns konstnärliga ledare är violinisten Annemarie Åström.