Lehdistötiedote 15.12.2020

 

DuvTeaternin elokuvajuhlat! 

 

Mainetta niittänyt teatteriesitys Suuressa maisemassa – satumainen perhekronikka sekä Anna Blomin uusi dokumenttielokuva DuvTeaternin näyttelijästä Yvonne Heinsista nähdään Yle Areenassa 19. joulukuuta 2020 alkaen. Yle Areena tarjoaa DuvTeaternin monivaiheisesta historiasta kiinnostuneille myös kaksi vanhempaa dokumenttielokuvaa: Hiljainen oopperalaulaja (2012) ja Nyt olet Hamlet (2002). Kaikki neljä ohjelmaa esitetään myös Yle Fem -kanavalla joulun alla. 


DuvTeatern on samanlainen teatteri kuin kaikki muutkin, mutta silti aivan erilainen. Kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana sen esiintyjät ovat yllättäneet ja liikuttaneet aina yhä suuremmaksi käynyttä yleisöä ainutlaatuisilla kertomuksillaan ja omaperäisellä taiteellisella ilmaisullaan. Helsinkiläinen teatteriryhmä tekee joka produktiossa yhteistyötä eri taiteilijoiden ja teatteritalojen kanssa. Tämä tuo mukanaan uusia ja yllättäviä haasteita, mutta myös uusia näyttämöitä, kollegoita ja yleisöjä.

Joulukuun 19. päivästä lähtien katsojilla on tilaisuus tutustua Yle Areenan kolmen dokumenttielokuvan myötä teatterin tekemisen eri vaiheisiin ja DuvTeaternin takana oleviin ihmisiin. Lisäksi Areenassa voi nähdä taltioinnin DuvTeaternin juhlavuoden esityksestä Suuressa maisemassa - satumainen perhekronikka. Näytelmää esitettiin täysille katsomoille Svenska Teaternin suurella näyttämöllä näytäntökaudella 2019 – 2020. Valitettavan moni jäi kuitenkin ilman lippua, kun koronaviruspandemia pakotti teatterin perumaan viimeiset näytännöt. Nyt liputta jääneetkin pääsevät nauttimaan esityksestä television kautta.

Samaan aikaan saa ensi-iltansa Anna Blomin dokumenttielokuva Yvonne. Elokuvassa tutustutaan näyttelijä Yvonne Heinsiin niin näyttämölllä kuin sen ulkopuolellakin, ja seurataan hänen valmistautumista esitykseen Suuressa maisemassa.

 

“Näytteleminen on kuin voittaisi lotossa täysosuman. Siinä voittaa itsensä, siltä se minusta tuntuu. Minä olen näyttelijä ja olen itse se lottovoitto.” 

Yvonne Heins, DuvTeatern

 

Suuressa maisemassa
– satumainen perhekronikka 

televisiotaltiointi

 

“On todella hauskaa, että näytelmä esitetään televisiossa nyt kun teattereiden on ollut pakko sulkea ovensa. Moni ei saanut tilaisuutta nähdä esitystä, josta olemme hyvin ylpeitä.”

Joachim Thibblin, Svenska Teatern

 

Musiikkiteatteriesitys Suuressa maisemassa – satumainen perhekronikka sai ensi-iltansa Helsingin Svenska Teaternissa syksyllä 2019. Palkittu esitys syntyi yhteistyönä, jossa olivat mukana DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup ja Wegelius Kamarijouset.

Näytelmä kertoo maailmasta, joka muistuttaa satua, mutta jonka juuret ovat silti lujasti todellisuudessa. Kun valtakunnan kuningasperhe saa lapsen, joka ei ole kuin muut, nousee esiin pelkoja, vääryyksiä ja valtasuhteita. Samalla saa alkunsa huima seikkailu. Näytelmä kuvaa mennyttä aikaa, ajan kulkua ja uutta tulevaa aikaa. Se on kronikka, jonka kirjoittaa muistiin Pöllö – hän, joka näkee kaiken sen, mikä meiltä ihmisiltä jää huomaamatta.

 

“Toivottavasti kaikilla on televisioinnin myötä tilaisuus nähdä ja kokea tämä syvästi koskettava kertomus. Olen valtavan iloinen ja ylpeä siitä, että Wegelius Kamarijouset on ollut mukana tässä ainutlaatuisessa produktiossa.”

Annemarie Åström, Wegelius Kamarijouset

 

Näytelmän on ohjannut Mikaela Hasán ja musiikin on säveltänyt Markus Fagerudd. Näyttämöllä nähdään sekä DuvTeaternin että Svenska Teaternin näyttelijöitä. Orkesteri koostuu Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousten muusikoista.

”Mä oon helkkarin onnellinen että oli tällainen iso proggis ja mielellään jatkaisin sitä, jos vaikka saisi joskus kakkososan.” 

Marlo Paumo, Resonaarigroup

 

”Musiikissa minua kiehtoo, että muusikoiden erilainen tausta huomioidaan mutta silti ei hetkeäkään tingitä korkealaatuisesta taiteellisesta kunnianhimosta.”

 Markku Kaikkonen, Resonaarigroup

 

DuvTeatern käsitteli esityksessään ensimmäisen kerran näyttämöllä sitä, miltä tuntuu elää kehitysvamman kanssa. Esitys taltioitiin talvella 2020 ja televisiotaltiointi on hiukan teatteriversiota lyhyempi.

 

“On jännittävää nähdä, miten näytelmä koetaan tv-ruudun välityksellä. Toivottavasti se tavoittaa mahdollisimman monia ja jatkaa elämäänsä katsojien mielissä.”        

Sanna Huldén, DuvTeatern

 

Suuressa maisemassa - satumainen perhekronikka näytetään Yle Fem-kanavalla maanantaina 21.12 klo 9.05.
Kesto: 1h 53 min
Ohjelma Yle Areenassa: 

 

Yvonne 

dokumenttielokuva
 

Elokuvaohjaaja Anna Blom seurasi Suuressa maisemassa -näytelmän harjoituskauden aikana DuvTeaternin näyttelijää Yvonne Heinsia niin näyttämöllä kuin sen ulkopuolella. Dokumentti kertoo Yvonnen rakkaudesta esiintymistä kohtaan, ramppikuumeesta ja luovuudesta, suhteesta Ulla-äitiin ja ystävyydestä pikkusisko Nennen kanssa – siskon, joka on niin samanlainen ja silti erilainen. Yvonne päästää meidät katsomaan myös perhealbumin ainutlaatuisia valokuvia. Perheen isä, Ralf Heins, oli lahjakas amatöörikuvaaja, joka kuoli vuonna 2010, mutta on yhä läsnä Yvonnen kertomuksessa valokuvien ja kaitafilmien kautta.
Ohjaus: Anna Blom, ja! mediaproduction (2020) 

Dokumenttielokuva Yvonne ensiesitetään Yle Fem-kanavalla 21.12 klo 19.00.
Kesto: 29 min
Ohjelma Yle Areenassa: 

 

Hiljainen oopperalaulaja 

dokumenttielokuva

Dokumenttielokuva Hiljainen oopperalaulaja kertoo ystävyydestä, rakkaudesta ja luomisen ilosta. Dokumentissa nähdään, kuinka DuvTeaternin näyttelijät ja Blue Flamencon tanssijat työstävät Kansallisoopperan solistien kanssa omaa versiotaan oopperasta Carmen.

Mitä tapahtuu, kun eri maailmat kohtaavat ja taiteilijat luovat yhteistyössä oopperaesityksen? Kuinka tukiviittomia käyttävä Pia Renes laulaa suuren lemmenaarian? Entä millä tavoin Carmenin roolin esittävä Irina von Martens yllättää kanssanäyttelijänsä ensi-iltana? Miten tenori Jyrki Anttila selviytyy, kun olosuhteet ovatkin toisenlaiset kuin tavanomaisissa oopperanäytännöissä?

Dokumenttielokuvassa seurataan Mustien siipien lintu – variaatio Carmenista -esityksen harjoituksia ja ensi-iltaa. Esityksen toteuttivat yhteistyössä DuvTeatern, Suomen Kansallisooppera sekä tanssikoulu Blue Flamenco.
Ohjaus: Anna Blom, produktion: Långfilm Productions, 2012

Dokumenttielokuva Hiljainen oopperalaulaja näytetään Yle Fem-kanavalla 21.12 klo 10.
Kesto: 58 min
Ohjelma Yle Areenassa: 

 

 

Nyt olet Hamlet 

dokumenttielokuva 

DuvTeatern aikoo esittää Hamletin, mutta ensin tekstiä täytyy kirjoittaa hiukan uudelleen. Entä jos Hamletilla onkin jänöpupu? 

Dokumenttielokuva Nyt olet Hamlet seuraa DuvTeaternin työskentelyä vuoden ajan, ensimmäisistä harjoituksista ensi-iltaan. Näyttelijät luovat roolihahmonsa omasta itsestään käsin ohjaaja Mikaela Hasánin johdolla.

Valokeilassa ovat Hamletin roolissa esiintyvä ryhmän uusi jäsen, Elias Simons, sekä tulivuoren temperamentilla varustettu luova voima Irina von Martens, joka esittää kuningatar Gertruden roolin. Siinä missä Irina haluaa olla lavalla ensimmäisenä, Elias jäisi mieluiten kulisseihin. Ensi-illan lähestyessä tunteet kuohuvat.

Nyt olet Hamlet kertoo taipumattomista tahdoista, pienistä ja suurista egoista, ramppikuumeesta, luomisvimmasta ja yhdessä tekemisen ilosta ja tuskasta.

Elokuva voitti vuonna 2002 Lyypekin Pohjoismaisten elokuvapäivien parhaan dokumenttielokuvan palkinnon ja vuonna 2003 Pärnun kansainvälisen elokuvafestivaalin Grand Prix -palkinnon. 
Regi: Ulrika Bengts. Produktion: Ab Talking Heads Oy, 2002.


Nyt olet Hamlet näytetään Yle Fem-kanavalla 20.12 klo 9.10.
Kesto: 52 min
Ohjelma Yle Areenassa: 

 

 

Lehdistökuvat

Kaikkien neljän ohjelman lehdistökuvat löytyvät DuvTeaternin Flickr-tililtä albumilta: Filmfest med DuvTeatern